Bezár

Hírarchívum

2011. November

2012. február 09.
2 perc

TALENT Ösztöndíj a tehetségeknek!

Elindította Kiválósági lista pályázatát a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit támogató SZTE Tehetségpont. A lista az egyetem legjobbjait rangsorolja tanulmányi és szakmai eredményeik, valamint sport- és művészeti tevékenységük alapján. A pályázaton jól szereplők kiemelt kedvezményekben részesülnek.

Uniface_kezdo

2011. november 30.
3 perc

Beiratkozás, albérlet- és munkakeresés, óralátogatás vagy éppen városnézés bulival – az Uniface nevű internetes játékkal a felvételizők a valódi hallgatói élet részesei lehetnek.

rektori

2011. november 30.
3 perc

A legjobb vidéki egyetem a szegedi - derül ki a legújabb felsőoktatási rangsorokból. Az élmezőnyhöz tartozik a Szegedi Tudományegyetem a hazai felsőoktatási intézményeket összehasonlító Felvi 2012-es összesített kari rangsorában: az orvosi kar a 4., és a bölcsészettudományi kar is tagja a top 10-nek.

 

2011. november 29.
2 perc

Első alkalommal tart online fogadóórát a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ igazgatója: Erdélyi Evelyn 2011. november 30-án (szerdán) 11 és 12 óra között elsősorban a 2011. évi látogatói elégedettségi felmérésükkel kapcsolatos kérdéseket várja.

2011. november 29.
3 perc

Kilenc évtizednyi Tisza-parti történelemről emlékeztek a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán – november 25-én konferenciával és jogászbállal ünnepeltek.

2011. november 28.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központ által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda Integrációs Klubjában 2011. november 29-én 17 órakor Mi történik az EURÓVAL? címmel Prof. Dr. Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár, az MTA doktora tart előadást.

MTA

2011. november 28.
2 perc

Ígéretes jövő előtt álló tíz ifjú kutató – közte egy szegedi jogász – vehette át az Akadémián az ötödik alkalommal odaítélt Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában.

honlap_kezdoPro Scientia Aranyérem 4 szegedi egyetemistának

2011. november 28.
5 perc

Három – közte 2 szegedi egyetemhez kötődő – tudós vette át november 23-án az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) által alapított Honoris Causa Pro Scientia Aranyérmet; negyvenöt fiatal – közte az SZTE 4 hallgatója – Pro Scientia Aranyérmet kapott a XXX. Jubileumi OTDK zárórendezvényén az MTA dísztermében.

2011. november 26.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Tudományos Bizottsága a magyar tudomány ünnepe alkalmából ünnepi tudományos ülést rendez 2011. november 30-án 14 órakor.

2011. november 26.
4 perc

A vállalkozás egy életforma. Ezt a tényt a Szegedi Tudományegyetem nemrégiben megalakult Vállalkozói klubjában sikeres vállalkozók támasztják alá, mikor ismertetik eredményeiket, illetve az azokhoz vezető út nehézségeit. November 22-én Radnai Tamás volt a Vállalkozói klub és a vállalkozó kedvű fiatalok vendége.

 

SZTE JATIK

2011. november 25.
2 perc

Tartós élelmiszert, gyümölcsöt és Mikulás csomagokat gyűjt a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (SZTE TIK) a rászoruló gyermekeknek.

nyiltnap

2011. november 24.
3 perc

Több mint ezerötszázan látogattak el csütörtökön a József Attila Tanulmányi és Információs Központba, hogy részt vegyenek a Szegedi Tudományegyetem nyílt napján.

2011. november 24.
1 perc

2011. november 29-én 17 órától ismét Vállalkozói Klub a Szegedi Tudományegyetemen.

2011. november 23.
6 perc

A 90 éves a szegedi jogászképzés című ünnepi sorozat keretében november 24-én jogtörténeti konferenciára, 25-én kari konferenciára és 26-án pedig doktorandusz konferenciára várnak minden kedves ünnepelőt és érdeklődőt a rendezvény szervezői.

2011. november 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi Intézet vezetőjét, az SZTE korábbi hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettesét, Badó Attilát az oktatási ügyek területén végzett kimagasló munkájáért díjazták.

 

2011. november 23.
2 perc

Hosszú távú stratégiai szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem rektora és a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési vezérigazgatója. A világ több mint 100 országában jelen lévő nemzetközi cég Magyarországon két irodát tart fenn: ezek közül a szegedi az egyetem közelében, az universitassal együttműködve dolgozik és fejlődik.

SZTE JATIK

2011. november 22.
3 perc

Az október 13. és november 7. között 950 egyetemista, oktató megkérdezésével végzett online látogatói elégedettségi felmérés is igazolta: a felhasználók szeretik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) József Attila Tanulmányi és Információ Központot.

2011. november 22.
1 perc

Arcképek, riportfotók, tájképek, csendéletek, aktok - műfaji sokszínűség jellemzi a Szentesről elszármazott Balla Demeter munkásságát. A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában (SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ) 2011. november 23-án 15 óra 30 perckor nyit a Balla Demeter Kossuth-díjas fotográfus munkáiból rendezett kiállítás.

2011. november 21.
1 perc

Stresszkezelés, pályázatírás, csoportvezetés és élménypedagógia – ingyenesen

Tréningeket tart tagjainak vezetői kompetenciák, stresszkezelés, csoportszerepek és pályázatírás területén a Szegedi Tudomnyegyetem Tehetségpont. A novemberi programok ingyenesek, ám regisztrációhoz kötöttek. 

2011. november 21.
1 perc

Közel 2 millió eurós fejlesztés a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermekklinikája mellett épülő Euroregionális Anyagcsere Szűrőközpont. A magyar-román pályázati siker eredményeként készülő laboratórium alapkövét november 18-án helyezte el Rácz Béla, az SZTE általános rektor-helyettese. A munka két hónapja kezdődött, az épületet várhatóan jövő tavaszra hozzák tető alá.

2011. november 18.
4 perc

Diplomás pályakövetés, alumni, tehetséggondozás, komplex hallgatói szolgáltatások és vezetői információs rendszer. Ezzel az 5 témakörrel foglalkozott az a nemrég befejeződött uniós finanszírozású program a Szegedi Tudományegyetemen, amelynek eredményeként az universitas hallgatói és intézményi szintű szolgáltatásai jelentős mértékben fejlődtek.

2011. november 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2011. évi sikeres akkreditációját igazoló oklevelet Bazsa György professzor, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke adta át Szabó Gábor akadémikusnak, a Tisza-parti universitas rektorának a 2011. november 11-i egyetem napi ünnepségen.

2011. november 16.
2 perc

Megkezdődött a Szegedi Tudományegyetem Tudástérképének létrehozása, mely egy átfogó adatbázisrendszer formájában lehetőséget biztosít az egyetem kutatás-fejlesztési-, és innovációs kapacitásának összefoglalására, valamint bemutatására, ezáltal elősegítve az intézményen belüli és a külső szereplőkkel való együttműködések kialakítását. A Tudástérkép koordinációjával kapcsolatos feladatokért a Technológia Transzfer Iroda felelős.

2011. november 16.
4 perc


Csíkos Péter: „A terv mindig rossz”

Sikeres vállalkozók mutatják be eredményeiket, illetve az azokhoz vezető út nehézségeit a fiatalok számára a Szegedi Tudományegyetem Vállalkozói klubjában.

 

2011. november 16.
1 perc

Szakmai előadásokat, tudományos továbbképzéseket vonultat fel idén is a Szent-Györgyi Napok. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és az Általános Orvostudományi Kar 18. alkalommal életre hívott rendezvénye november 14-én kezdődött.

ELI

2011. november 15.
4 perc

A 220 kutató részvételével sorra kerülő ötnapos konferencia konklúziói az ELI szempontjából is érdekesek, bekerülhetnek a 2015 végig megépülő lézerközpont tudományos feladatai közé.

2011. november 15.
2 perc

Természettudományi vizsgálatokat, méréseket végeztek Szent László koponyaereklyéjén. A munkát a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékét vezető egyetemi docens, Pálfi György antropológus koordinálta. A Győri Bazilika Héderváry-kápolnájában található Hermában őrzött, és Szent László királyunknak tulajdonított koponyát az ereklyetartóból 150 évvel ezelőtt emelték ki utoljára. A 2011. szeptember 22. és 25. között végzett kutatómunka előkészítésben, valamint a különböző szakterületek, és szakemberek szervezésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Kristóf Lilla Alida, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének antropológus doktorandusza is. A koponyaereklyén Molnár Erika antropológus is végzett méréseket.

ELI

2011. november 14.
1 perc

Több mint 30 országból 220 résztvevő érkezik a LEI (Light at Extreme Intesities) nemzetközi konferenciára, amelyet 2011. november 14. és 18. között Szegeden rendeznek meg.

2011. november 13.
3 perc

November 13. immár a magyar nyelv ünnepe. Kell-e féltenünk az anyanyelvet például a világnyelvvé növekedő angol hatásától, vagy az esemesezés rövidítéseitől? Forgács Tamást, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvészeti Tanszéke vezetőjét kérdeztük az első ünnepen.

2011. november 13.
1 perc

Versenyek és előadások a Fenntartható élelmiszerlánc roadshow-n

A „kaja körül” forog a világ a Mérnöki Karon november 23-án. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mars téri épületében látogatható egész nap a Kajamustra, azaz a Fenntartható élelmiszerlánc roadshow. A Foodlawment Egyesület rendezvényét kiállítások, előadások, főzőverseny, Dumaszínház és élelmiszer bemutató kíséri a témához kapcsolódó versenyek mellett.

 

2011. november 13.
1 perc
2011. november 13.
1 perc

Az Akadémikusok nyakkendő nélük beszélgetéssorozat vendége lesz Mészáros Rezső geográfus, akadémikus, a szegedi egyetem volt rektora.

konyvtar

2011. november 11.
3 perc

Klebelsberg Kunó kultuszminiszter nevét viseli ezentúl az universitas bibliotékája – jelentette be az Egyetem Napján, november 11-én Szabó Gábor rektor. A könyvtári szolgáltatások köre Mobilweb-bel bővült.

egyetemnapja2011
2011. november 11.
4 perc

November 11. jeles nap a Szegedi Tudományegyetemen: kolozsvári gyökereire, Klebelsberg Kunóra is emlékezett a szenátus ünnepi ülésén. A Tisza-parti universiatas a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartotta az egyetem napi rendezvényt. A hagyományokhoz híven most is számos kitüntető címet és elismerést adtak át.

2011. november 11.
5 perc

Többszörös ünnepe november 11. a Szegedi Tudományegyetemnek. Az Egyetem Napján ünnepről és hétköznapokról, múltról és jövőről kérdeztük Szabó Gábor akadémikust, a Szegedi Tudományegyetem rektorát.

zold_filmklub

2011. november 11.
1 perc

November 24-én ismét Zöld filmklubbal várja az SZTE Kongresszusi Központ a látogatókat: a Hülyeség kora című film 2055-ben, az éghajlatváltozás miatt lakhatatlanná vált Földön játszódik.

MK_2011.06.24_03

2011. november 10.
3 perc

Tizenegy új labort használhatnak az Szegedi Tudományegyetem mérnökhallgatói a Moszkvai körút megújuló energiaforrásokkal működtetett épületében, melyet november 10-én adtak át.

ELI

2011. november 10.
3 perc

A szuperlézernek is nevezett ELI (Extreme Light Infrastructure) kutatóközpont megvalósítását előkészítő projekt első fázisáról tartottak november 10-én sajtótájékoztatót és konferenciát Szegeden. Szabó Gábor fizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint az ELI lehet Európa fontos kitörési pontja a gazdasági világversenyben.

2011. november 10.
1 perc

A szociográfia újjáélesztésére kiírt pályázat gyümölcse Kovács Lajos Péter új kötete. A történész a Körbejárt ország – Szociográfiai írások a magyarság helyzetéről című könyvét november 16-án 14 órától az MTA SZAB székházban (Szeged, Somogyi u. 5.) mutatják be. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Szociológiai Munkabizottsága és a Szegedi Tudományegyetem Polgáraiért Alapítvány rendezvényének házigazdája két szociológus: Pászka Imre és Jancsák Csaba.

2011. november 10.
1 perc

A Kábítószerek igazságügyi szakértői vizsgálata címmel tart előadást Csesztregi Tamás igazságügyi vegyészszakértő november 17-én, csütörtökön 18 órától a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán (Szeged, Eötvös utca 6., 1-es tanterem).

2011. november 10.
2 perc

Párbeszéden alapul a közösségi médiabeli jelenlét – derült ki a Marketing Klub programján. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara azért hozta létre ezt a klubot, hogy közösséggé formálja a marketing szakos hallgatókat. A csoport minőségi, szakmai programokat szervez, így a hallgatók gyakorlati szakember látószögéből ismerhetik meg az egyetemi órákon hallottakat. De az is előfordul, hogy maguk a hallgatók tartanak előadást egy-egy érdekes témáról. Legutóbb Herczeg Attila, közösségi média stratéga Social media (Közösségi média) címmel beszélt arról, hogyan képviseltesse magát egy cég a közösségi hálón.

 

SZTE JATIKA tehetségek támogatása,diplomás pályakövetés, vezetői információk
2011. november 10.
1 perc

Országos konferenciával zárul a Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen elnevezésű TÁMOP-projekt.

2011. november 08.
5 perc

Az innováció jegyében rendezték meg a magyar tudomány ünnepének szegedi nyitó ünnepségét. A dél-alföldi régió kutatóműhelyeit összefogó MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában november 7-én a gazdaságra és a társadalomra is ható innovatív tudományos eredményeket mutattak be és díjaztak. Köszöntőt mondott az MTA főtitkárhelyettese, és az SZTE rektora.

mk_moszkvai3

2011. november 08.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar új épületének átadó ünnepségét 2011. november 10-én (csütörtökön) 10 órától tartják.

2011. november 05.
2 perc

Összhang – Tudomány a gazdaságban és a társadalomban. E címmel rendezik a magyar tudomány ünnepéhez kötődő 2011. évi programokat.

2011. november 03.
2 perc

77 éves korában, 2011. november 2-án elhunyt Weninger Richárd hárfaművész, karmester, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriuma 1976 és 2000 közötti főigazgatója, a Szegedi Tudományegyetem 2000-2004 közötti egyetemi tanára.

 

kiallitas_kisstimi_nyito1

2011. november 03.
4 perc

Nem csak középiskolások keresték a szegedi egyetemet a pályaválasztási kiállításon.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek