Bezár

Hírarchívum

A jövő iskolája az oktatók megbecsülésén is múlik

A jövő iskolája az oktatók megbecsülésén is múlik

2012. november 18.
2 perc

November 15-én az orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont immár negyedik alkalommal rendezte meg a Táncsics-Didact elnevezésű tankönyv- és taneszköz-kiállítását, amelyen Homoki-Nagy Mária, az SZTE oktatási rektorhelyettese is előadást tartott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Békés megyei Pedagógiai Nappal egybekötött 4. Táncsics-Didact tankönyv- és taneszköz-kiállítás rendezői azt tűzték ki célul, hogy a jelenlévők hiteles válaszokat kaphassanak pedagógiai és szakmódszertani kérdéseikre, és a legkorszerűbb ismeretekkel vértezhessék fel magukat. A rendezvényen külön standdal képviseltette magát a Szegedi Tudományegyetem, melynek munkatársai egyrészt a felsőoktatási intézmény képzéseit ismertető kiadványokat, másrészt a természettudományos oktatást színesítő, érdekes kísérleteket bemutató DVD-ket vittek ajándékba az érdeklődő pedagógusoknak. A plenáris ülésen meghívott előadóként mondott beszédet Homoki-Nagy Mária professzor asszony, az SZTE oktatási rektorhelyettese is.

Előadásának címe az „Elvárások a jövő iskolájával szemben” volt, és ezzel kapcsolatban beszélt a jó tanárok meghatározó szerepéről és a jövő iskoláiról. A jövőt a köz- és felsőoktatásban oktató tanárok fogják meghatározni – mondta Homoki-Nagy Mária, kiemelve: amilyen tanári kar fog oktatni, olyan nevelésben, oktatásban fog részesülni a diák, ettől függ az iskola és Magyarország jövője is.

A professzor asszony hozzáfűzte, egy jó tanár ismérvei a hivatástudat, a műveltség, emellett fontos, hogy képes legyen a diákra hatni annak érdekében, hogy belőle később gondolkodni képes felnőtt váljék. A tanári hozzáálláson kívül hangsúlyozta a környezet jelentőségét is. A jövő iskoláiban, ahol minőségi oktatás folyik, alapfeltétel a tanszabadság és az oktató megbecsülése. A rektorhelyettes így fogalmazott: amíg a tanárok társadalmi megítélése nem nyeri el a művelt értelmiségi embert megillető helyet, addig sem a tanárképzésben nem lesz megújulás, sem a jövő iskolája nem valósul meg. Előadását pedig abbéli reményével zárta, hogy a Dél-Alföldi Régió iskolái összefogással képesek lesznek megteremteni a jövő oktatását. Mindezen feladatok végrehajtása – emelte ki – nagy felelősséget ró a Szegedi Tudományegyetemre: az universitas a maga tudásával segítheti a régió iskoláinak együttműködését.

A jelenlévők szerint mind a rendezvény, mind az előadás nagy érdeklődésnek örvendett, és pozitív fogadtatásban részesült, elérve így a célját.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek