Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Kulturális hírek

A 20 éves kommunikáció szakos képzés az Egyetemi Tavaszon

2004 óta az SZTE Kulturális Irodája minden áprilisban megrendezi tavaszi kulturális, tudományos és sport programokat kínáló rendezvénysorozatát. Az idén először a BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke is bekapcsolódik és az Egyetemi Tavasz heteiben filmvetítést, könyvbemutatót, előadást kínál.

2013. április 15.

A részletes programkínálat hétről-hétre:

 

Április 16. (kedd) 18 h SZTE BTK TV Stúdió (Egyetem u. 2.)

Húsz éves a szegedi kommunikáció szakos képzés

Filmklub: Pipás Pista története

Amikor a filmötletből könyv lesz. Pipás Pista és társai címmel készített a 80-as évek elején Ember Judit dokumentumfilmet a szegedi sorozatgyilkosként elhíresült nőalakról. Bubryák István producer-rendező „Pipás Pista talán igaz története” címmel könyvet írt a történetről. Film és könyv egy estén, ahol a mozgóképek előtt és után a könyv szerzőjével, az egykori dokumentumfilm riporterével Balog József, a Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék oktatója beszélget.

 

 

Április 24 (szerda) 17.30 Millenniumi Kávéház

Húsz éves a szegedi kommunikáció szakos képzés

Könyvbemutató: Túl a turistatekinteten

Miért érdekes a társadalom- és kultúrakutatás számára egy olyan banalitás, mint a turizmus? Mi a kritikai turizmuskutatás speciális megközelítése? Miért lehet a turizmust a kultúra laboratóriumának tekinteni? Mi, turisták, miért is vagyunk egyfajta amatőr szemiotikusok? Milyen tekintettel vizsgáljuk a turizmus klasszikus célpontjait, és hogyan tekintünk ezek után másként saját közvetlen környezetünkre? Hogyan segíthet a turisztikai autentikusság megértése az állandó autentikusság-vesztés érzésében élő jelenünk értelmezésében?

Beszélgető- és vitapartnerek: Bódi Jenő szerkesztő (PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék), Pusztai Bertalan szerkesztő (SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék), Pál Viktor (SzTE Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék).

A beszélgetést moderálja és a Kommunikáció és kultúratudományi tanulmányok (Gondolat kiadó) sorozatát bemutatja: Szijártó Zsolt (PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék)

 

 

Április 29. (hétfő) 18 h SZTE BTK 5. terem

Húsz éves a szegedi kommunikáció szakos képzés

Filmklub: vizsgafilmek (portrék)

Fehér Dániel: Az alulírott felülír Makaji Máté portré

Fehér Dorottya: Ingovány Péter Szabó Attila portré

A Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszéken évek óta egyre több és színvonalasabb dokumentum-. ismeretterjesztő film készül a három éves BA-képzés zárásaként. Néhány héten át ezekből láthatnak válogatást az érdeklődők. Minden filmvetítést egy-egy beszélgetés választ el az alkotókkal, akiktől a nézők is kérdezhetnek. Moderátor: Klucsik Edit televíziós szakirány vezető.

 

 

Május 9. (csütörtök) 12 h SZTE BTK 4. terem

Húsz éves a szegedi kommunikáció szakos képzés

Könyvbemutató és előadás: Média-csata-tér

A média hatalma helyett a hatalom médiája van-e, jött-e létre a rendszerváltás óta eltelt majd 25 évben? A magyarországi médiaháborúk legfőbb tanulsága, hogy a negyedszázados politikai iszapbirkózásért mindenkinek vállalnia kell a felelősséget: a politikusoknak, a médiatulajdonosoknak, a médiatartalmak készítőinek és szereplőinek. Nem egyforma arányban, de némi önvizsgálat megkerülhetetlenül mindenkinek kijut belőle – írja az eMasa recenzense Gyuricza Péter újságíró, tanár, az egykori ORTT kurátora Média-csata-tér címmel nemrégiben megjelent könyvéről. A szerző most e médiahelyzetet mutatja be az érdeklődőknek.