Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar  Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Kulturális hírek

A Glavinic-kód

Grand Café, 2014. október 16. (csütörtök), 17.00 - 22.00

2014. október 07.

Sokáig kellett várni, mire Thomas Glavinic nevére a Hogyan kell élni félsikertörténete után újra odafigyelt a magyar könyvkiadás és A vágyak élete, valamint A kamerás gyilkos is végre megjelenhettek magyarul. A grazi születésű, Bécsben élő szerzőt az olyan menő kortárs osztrákok között tartják számon, mint Daniel Kehlmann vagy Wolf Haas. Az fogjon tehát Glavinic olvasásába, akinél bejön a könnyed és elegáns mondatfűzés és álnaiv cselekménybonyolítás, a bensőségesség és életszerűség, a voyeurizmus és a pszeudo-filozófia, a történet és a kaland. Glavinic mestere a különböző regényformáknak, és igazi stílusgyakornok, valóság és metafizikai fölfeslés teszi érzékivé és élvezhetővé írásmódját. Ért a kvázi kultúrtörténettel beinjekciózott szórakoztató irodalomhoz, képben van a krimi, a sci-fi minőségi elvárásaival, a hétköznapi helyzetkomikum és az abszurd sem áll távol tőle. Bámulatos szubjektivitással és asszociatív kreativitással lubickol a részletekben, illuzionista, tudja, mire van szüksége – és milyen adagolásban – az olvasónak. Ebbe az írói világba kaphat bepillantást az érdeklődő az Osztrák Könyvtárak idei olvasóprogramjának alkalmából a Grand Caféban, ahol megtudhatja a filmvásznon, hogyan kell élni és ki a kamerás gyilkos, Kurdi Imre műfordító és Bombitz Attila, a szegedi Osztrák Tanszék aktuális Glavinic-kurzusa vezetőjének segítségével pedig további aktuális információkhoz juthat a mai több mint sikeres osztrák irodalomról.

 

Bontásban:

17.00 Wie man leben soll. David Schalko filmje Thomas Glavinic azonos című regénye nyomán. A regény megjelent Fodor Zsuzsa fordításában a Kortina kiadónál 2006-ban Hogyan éljünk? címmel. A filmet eredeti német nyelven vetítjük

19.00 A Glavinic-kód. Magyar nyelvű felolvasás és beszélgetés Thomas Glavinic műveiről Kurdi Imrével. Az est házigazdája Bombitz Attila

20.00 Der Kameramörder. Robert Adrian Pejo filmje Thomas Glavinic azonos című regénye nyomán. A regény megjelent Kurdi Imre fordításában az Európa kiadónál 2014-ben A kamerás gyilkos címmel. A filmet eredeti német nyelven vetítjük.

 

A belépés díjtalan. A program a SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke, a SZTE Osztrák Könyvtára, a szegedi Grand Café és a budapesti Osztrák Kulturális Fórum együttműködésével jött létre.


glavinic